Information Security & Storage

Kолкото повече държавите, компаниите и хората стават зависими от компютърните данни, толкова повече технологии и продукти се раждат. Те са стимулирани обаче не само от необходимостта да ни предоставят най-ефективното използване и съхранение на информацията, но и от нарастващия арсенал на киберпрестъпниците. Последните са причина Европейският съюз, САЩ, Русия и всички останали страни да поставят в политическите си приоритети киберсигурността, да изграждат инфраструктури и организационни структури за противодействие. Според проучване с 600% е нараснал до момента броят на компютрите, заразени със злонамерен софтуер, спрямо настоящия период на миналата година. Средно на ден се появяват около 37 000 нови варианти на зловреден код. А от 2005 г. насам уеб заплахите са нараснали с 1731%.

Определено това е огромен стимул и предизвикателство за появата на нови идеи. В този брой са представени някои от тях в сферата на идентичността и контрола на достъпа – два пътя, от които често се възползват престъпниците. И макар те най-често да се промъкват в мрежите и компютрите ни, все още използват и старомодни методи като проникване през вратата. Там на стража вече са главно цифровите IP камери, които наблюдават и всяка друга критична точка в организациите. Тези малки очи-компютри са неразделна част от мрежата и отговорност на мениджъра по информационна сигурност – оттам и въпросът не трябва ли физическата и логическата сигурност да се слеят в един отдел. Своите отговори на този въпрос даватвидни аналитици в настоящия брой.

Приложенията са друга сериозна врата, през която често влизат неканени гости. Стандартните програми се изграждат и тестват така, че да имат минимални уязвимости. Но какво става, когато сами разработвате ваше приложение? Как да гарантирате сигурността му? Отговорите са тук.

Но дори и да опазите данните си от хакери, те могат да станат жертва на повреден диск. Редица технологии са разработени за решаване на този проблем, така че ако някой диск се повреди, данните на него да оцелеят. Повечето от тях са скъпи и изискват време за възстановяването на данните в работеща среда. Но на хоризонта вече е нова технология – революционното развитие се нарича „автоматичен самолекуващ се сторидж” и обещава по-голяма надеждност на дисковите системи от когато и да било преди. С него, според аналитиците, настъпва фундаментална промяна в основните изграждащи блокове на системите за съхранение на информация, която е толкова разтърсваща днес, колкото бяха RAID, когато бяха представени за първи път преди около 20 години.

Въпреки новите технологии има една в сторидж системите, която издържа изпита на времето и продължава да е жизнена. Това са лентовите библиотеки и те отново са прицел на проучване на списание Storage сред реални техни клиенти. Кой е победителят в тазгодишните Награди за качество, ще разберете накрая на списанието.    Изтегли в pdf формат